05.03.2024
Sezonul PRIMĂVARA 2024 este deschis!
05.03.2024
VOUCHER CADOU pentru oamenii dragi
15.07.2022
Toate florariile Iris Arhpeisaj sunt deschise Sambata si Duminica

 
 

Prima pagină  »  Articole  »  Gradinarit
Gradinarit
De ce se usuca Thuja?

Seceta
Atunci cand ne confruntam cu problema uscarii plantelor de Thuja(popular Tuia), trebuie sa excludem in prima faza uscarea ramurilor sau a plantei din cauza lipsei de apa. Aceste plante au o inradacinare superficiala, avand pretentii ridicate fata de umiditatea din sol si atmosfera, de aceea este bine sa se evite stresul de seceta. Daca nu le-ati udat corespunzator in perioadele de seceta si canicula, plantele incep sa se usuce treptat, incepand cu varful lastarilor, de la exterior spre interior din partea superioara spre baza.

Surplus de apa
Verificati dealtfel ca plantele sa nu fie intr-un sol foarte umed si greu, pentru ca in cazul asfixierii radacinilor si a surplusuui de apa, simptomele sunt similare. In acest caz incercati sa imbunatatiti calitatea pamantului prin aport de turba.
Perioada de adaptare dupa plantat
Pentru a se dezvolta armonios si a creste vizibil, planta are nevoie de timp sa dezvolte o radacina puternica. In primul an de la plantare se intampla sa apara din loc in loc, pe coroana plantei, mici crengute uscate. Acestea se pot usca, ingalbeni, brunifica din cauze fiziologice, se pot rupe din cauza vantului sau pot aparea din cauza variatiilor mari de temperatura de la o perioada scurta la alta. Ramurile uscate trebuie curatate sau tunse cu regularitate pentru a lasa plantei posibilitatea sa se regenereze.
Dealtfel boala nu trebuie confundata cu procesul fiziologic natural de cadere a frunzelor solzoase si crestere a lasatarilor noi. Acest proces se produce in special in partile imbatranite ale plantei si in partile umbrite din interiorul coroanei unde lumina nu poate sa patrunda. Cand sunt plantate langa ziduri de beton plantele de Thuja isi modifica aspectul si verdele intens datorita caldurii puternice si a insolatiei.
Odata excluse cauzele lipsei de apa sau a excesului de apa, putem merge mai departe pentru a cauta o posibila boala sau atacul unor daunatori.
Boli
Este foarte important sa examinati cu atentie ramurile pentru a va asigura ca planta nu este afectata. Atat Thuja cat si alte conifere cu structura foliajului solzoasa, asemanatoare cu Thuja, precum speciile de Chamaecyparis, Juniperus, pot fi afectate de patogeni care usuca ramurile si duc treptat la uscarea completa si ireversibila a plantelor.
In general aceste specii sunt rezistente dar instalarea bolilor poate fi favorizata de: plantarea necorespunzatoare (perioada nepotrivita plantarii, distanta mica intre plante, conditii de sol improprii), variatii mari de umiditate a solului, variatii mari de temeperatura sau administrarea necorespunzătoare de ingrasaminte chimice.
Bolile cele mai daunatoare si frecvente intalnite la Thuja sunt:
• Berckmann’s Blight – Necrozarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei.
• Cercospora Needle Blight - Uscarea ramurilor din interior spre exteriorul coroanei.
• Kabatina blight ¬- Uscarea provocata de ciuperca Kabatina Thujae
• Keithia blight – Uscarea provocata de ciuperca Didymascella Thujina.

I. Berckmann’s Blight – Necrozarea sau uscarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei.

Boala este cauzata de ciuperca fitopatogena (Seimatosporium berckmansii) ce produce distrugerea ramurilor plantelor de Thuja si afecteaza de asemenea speciile de Juniperus si Chamaecyparis.

Simptome
Infecția se instaleaza pe ramurile tinere si se extinde apoi pe ramurile mai batrane (de la varfuri spre interiorul ramurii). Se poate observa prin schimbarea culorii varfurilor solzoase ale ramurilor de la culoarea verde la maro roscat. In septembrie, cand patogenul fructifica, sporii sunt dispersati de ploi, insecte, vant si intra in crapaturile scoartei unde ierneaza. In primavara sporii formati sunt dispersati si produc noi infectii. Acestia ataca ramurile provocand uscarea lor severa, care duce in final la uscarea plantei.
Combatere si tratamente
Pentru a preveni aparitia bolii se pot avea in vedere urmatoarele:
• Se evita variatiile mari de umiditate a solului prin udarea in mod regulat dimineata sau seara, evitand in acelasi timp excesul de apa. Exemplarele plantate in anul curent se uda constant ( la 2 zile ) dar nu in exces, pentru a incuraja dezvoltarea sistemului radicular în adancime. Aplicarea de ingrasaminte chimice specifice se face in perioadele de crestere.
• Se vor efectua tratamente si lucrari de igienizare inca de la aparitia primelor semne de boala. Se efectueaza un tratament pentru distrugerea fructificatiilor patogenului pentru e evita dispersarea, apoi se taie ramurile uscate si se scutura bine planta. Ramurile brunificate cazute pe sol se aduna si se ard cel tarziu pana la sfarsitul lui iunie, înainte ca ele să devina sursa de infectare a arborelui.
Tratamente
Tratamentele se aplica la constatarea simptomelor de boala, indiferent de perioada sau preventiv respectand urmatoarea schema de tratament:


II. Cercospora Needle Blight - Uscarea ramurilor din interior spre exteriorul coroanei.


Boala este provocata de patogenul Cercospora sequoiae  care produce uscarea ramurilor la speciile de Thuja dar si la plantele de Juniperus spp. si Chamaecyparis spp.

Simptome
Uscarea plantei porneste de la baza trunchiului din interiorul coroanei spre varful ramurilor. Boala se instaleaza pe ramurile batrane, mature si se extinde apoi spre ramurile mai tinere si lastarii noi. Frunzele afectate devin galbene apoi maro brun, se sfarama si cad pe sol ducand la distrugerea plantei prin uscarea completa a ramurilor.

Combatere si tratamente
Este necesar sa controlati periodic plantele in interiorul coroanei spre tulpina, pentru a despista din timp eventualele infectii si a aplica de urgenta tratamentele necesare.
Deoarece infectiile apar initial la baza tulpinii, in interiorul coroanei plantelor,  boala este depistata de cele mai multe ori intarziat si astfel se produc infectii secundare care slabesc si debiliteaza planta si mai mult. Pentru a preveni aparitia bolii se evita plantarea in perioadele de vegetatie, in perioadele de seceta si canicula, se pastreaza distanta corespunzatoare intre plante.
Tratamente
Tratamentele se aplica imediat la constatarea simptomelor de boala, indiferent de perioada.
In general tratamentele se aplica dupa cum urmeaza: primavara-sf. aprilie, inc. mai (1-3 tratamente),cu priduse pe baza de:cupru,mancozeb,azoxistrobin.

Distanta dintre un tratament si urmatorul este in general de 5-7 zile. Instructiunile de folosire specifice sunt prezentate pe prospectul substantelor fungicide si trebuie respectate.
Inainte de efectuarea tratamentului se scutura bine plantele si se spala in interiorul coroanei cu jet de apa. Ramurile cazute pe sol (sugeram scuturarea plantei direct pe o folie) se aduna si se ard pentru a evita raspandirea si reinfectarea din fructificatiile patogenului.
Pentru ca solutia de tratament sa ajunga la tulpina si la ramurile din interiorul coroanei, se recomanda imbaierea generoasa a plantei cu solutia de tratament.

III. Kabatina thujae – Uscare de tip Kabatina


Simptome
Boala este cauzata de patogenul Kabatina thujae. . Boala provoca distrugerea plantelor de Thuja si afecteaza mult mai grav speciile de Juniperus si Chamaecyparis (Kabatina juniperis).
In lunile aprilie si mai cand patogenul fructifica, sporii  sunt raspanditi de insecte, vant si ploi si acestia pot patrunde in leziunile ramurilor, in crapaturile scoartei, raspandindu-se apoi in structura  intregii plante. Patogenul ierneaza in tesutul plantelor infectate.
Simtomele bolii apar abia in primavara urmatoare infestarii si se pot observa chiar inainte de pornirea plantelor in vegetatie. Fungii sunt produsi sub epiderma la sfarsitul iernii si erup pe epiderma plantei in lunile Februarie-Martie cand se pot observa si primele simptome ale bolii.

Patogenul ataca in mod frecvent tesuturile si cresterile de anul trecut, ciuperca fiind mai putin capabila sa atace lastarii noi cu tesut sanatos. Tesutul atacat se ingalbeneste sau se inroseste si apoi devine maroniu, se brunifica se usuca si cade de pe planta la sfarsitul lunii Mai, inceputul Iunie. Decolorarea incepe din varful dinspre baza ramurii si se intine pe o lungime de aproximativ 5 centimetri. Analizand in detaliu ramurile galbene, la baza zonei decolorate se pot observa perne sau puncte negre- gri unde se instaleaza fructificatiile patogenului.
Combatere si tratamente
Pentru a preveni aparitia bolii se pot avea in vedere urmatoarele:
• Plantarea la distante corespunzatoare (fata de alte plante, ziduri sau borduri) si de preferat in afara perioadelor caniculare.
•  Fertilizarea corespunzatoare si imbogatirea solului.
• Se evita tunderea plantelor pe timp umed si astfel crearea unor zone, rani pe unde pot patrunde patogenii.
• Se evita irigarea prin aspersiune, udarea excesiva si neregulata. Irigarea se face de preferat dimineata. Irigarea seara corelata cu temperaturile mai scazute din noptile reci favorizeaza dezvoltarea si raspandirea patogenilor.
Tratamente
Tratamentele se aplica la constatarea simptomelor de boala, primavara,la sf.aprilie-inc.mai (2-3 tratamente cu interval de7-10 zile) cu substante ce au la componenta: cupru,mancozeb,thiophanat-metyl.

 

Inainte de efectuarea tratamentului, se tund ramurile afectate iar cele cazute pe sol (sugeram scuturarea plantei direct pe o folie) se aduna si se ard pentru a evita raspandirea si reinfectarea din fructificatiile patogenului.

Unele dintre cele mai eficiente fungicide pentru combaterea infectiilor cu fungi si bacterii la Tuia sunt fungicidele pe baza de cupru. Acestea se pot achizitiona  din magazinele specifice sau pot fi comandate pe internet. Cateva fungicide de contact ce pot fi aplicate pe conifere sunt: Champion, Funguran, Curzate Manox, Fungicid Dithane, Aliette, Zeama Bordeleza(Piatra vanata) etc. Cel mai bine insa este sa le cautati dupa substanta activa, deoarece aceste fungicide sunt periodic inlocuite sau imbunatatite.
Cateva reguli pe care trebuie sa le respectati atunci cand faceti tratamente de stropire cu fungicide:

• Folositi o pompa speciala pentru stopit.
• Respectati cu strictete instructiunile si dozajele de pe ambalaj.
• Folositi echipamanete de protectie specifice si respectati masurile de igena specificate pe ambalaj.
• Stropiti plantele la temperaturi de peste 5 grade celsius,  de preferat in zile cu vant scazut si posibilitati reduse de ploaie.
• Nu lasati animale de casa in preajma atunci cand stropiti.
Pentru a ajuta plantele se treaca peste perioada de boala se pot aplica ingrasaminte. Recomandat pentru conifere si pentru Tuia in special este fertilizarea cu sare amara. Aceasta aduce un aport de magneziu si sulf si are un efect realmente vizibil ajutand plantele sa isi revina.
Schemele de tratament prezentate mai sus se pot aplica preventiv pentru toate tipurile de conifere
.


Accesări: 6662

Gradinarit

Publicat: 16.02.2022   
Citeşte mai mult...
Publicat: 25.11.2021   
Plantarea si ingrijirea plantelor ornamentale rasinoase(conifere) Citeşte mai mult...
Publicat: 18.04.2021   
Cum tundem plantele (garduri vii, foioase, rasinoase, conifere, plante cataratoare) Citeşte mai mult...
Publicat: 11.02.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.03.2020   
Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2020   
Citeşte mai mult...

Iris Arhpeisaj în imagini
Vezi portofoliu
© 2024 Iris Arhpeisaj - Magazin de plante decorative
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan

Str. Calea Ieșilor 75, Chișinău, R.Moldova

E-mail: info@iris.md   |   Gsm:  079992065, 069231494

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 53593   Total ieri: 69   Total azi: 41